[vc_row color_scheme=”alternate” content_placement=”middle”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
دندان شیری اولین دندان هایی هستند، که هر کسی خواهد داشت. به طور کلی سه دسته دندان داریم: دندان شیری، دندان مخلوط و دندان دائمی.
دندان شیری از شش ماهگی در دهان ایجاد می شود و تا شش سالگی دوام می آورند. بعد از این دوره، دندان های مخلوط ایجاد خواهد شد. دندان های مخلوط زمانی است که هم دندان شیری در دهان وجود دارد و هم دندان دائمی. تا 12 سالگی به مرور زمان همه دندان های شیری با دندان دائمی جایگزین میشود.
اما اهمیت این دندان ها در چیست؟ چه مواردی را باید درباره دندان های شیری بدانید؟ در این مقاله با ما همراه باشید.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][us_image image=”10913″ size=”full” align=”center” style=”shadow-1″][/vc_column][/vc_row][vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_column_text]
دندان شیری چیست؟
همانطور که گفتیم دندان شیری به دندانهایی گفته میشود که از حدود شش ماهگی شروع به بیرون زدن از لثه میکنند. سپس از حدود شش سالگی شروع به جایگزینی با دندانهای دائمی میکنند. بسیاری از افراد تصور میکنند از آنجایی که در نهایت دندانهای شیری میافتند، پس اگر هر زمانی بیفتند یا کشیده شوند اهمیتی ندارد. فراموش نکنید از زمان نوزادی، دندان شیری به دلیلی شروع به رشد و رویش میکنند. و بنا به همان دلایل باید تا زمانی که دندانهای دائمی به جای آنها بیرون نزده اند، در جای خود بماند.
دندانهای شیری نقش مهمی در سلامت کودک ایفا میکنند. توجه داشته باشید دندانهای شیری درست همانند دندانهای دائمی نیاز به مراقبتهای روزانه دارند تا سلامت دهان و بهطور کلی سلامت بدن حفظ شود. پوسیدگی در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد. بنابرانی رعایت بهداشت دهان به محض رویش اولین دندان باید آغاز شود.
اهمیت حفظ دندان شیری چیست؟
- جویدن غذا به درستی انجام میشود.
- تکلم و گفتار به صورت صحیح انجام میشود.
- ظاهر بی دندان لبخند، باعث کاهش اعتماد به نفس کودک و مورد تمسخر قرار گرفتن او میشود.
- کودک دچار مشکلات دندان درد و آبسه نمیشود. و اختلالی در تحصیل او ایجاد نمیشود.
- رشد فک و دندانها روال طبیعی خود را طی میکند.
- فضای لازم برای بیرون زدن دندانهای دائمی در قوس دندانی بالا و پایین حفظ میشود و به کمک دندان شیری، دندانهای دائمی به موقعیت درست هدایت میشوند.
عدم مراقبت از دندان شیری چه خواهد کرد؟
در صورت عدم رعایت بهداشت مناسب دهان، دندان شیری درست همانند دندانهای دائمی ممکن است دچار پوسیدگی و عفونت شوند. پوسیدگی دندان شیری وضعیت عفونی جدی و قابل گسترش است که میتواند به سرعت تشدید یافته و منجر به عفونت یا آبسه شود. به خصوص برای کودکان این وضعیت میتواند زیان بخش باشد چرا که سیستم ایمنی آنها هنوز به طور کامل رشد نکرده است.
در صورتی که دندان عفونی شود و نیاز به کشیدن آن وجود داشته باشد. دندانپزشک توصیه میکند با استفاده از وسیله هایی به نام فضا نگهدار، جای آن را خالی نگه دارید. تا بعداً توسط دندان دائمی زیر آن پر شود. در صورت عدم استفاده، دندانهای مجاور ممکن است انحراف یافته و کج شوند. این وضع باعث مسدود شدن مسیر بیرون زدن دندان دائمی میشود. در چنین شرایطی ممکن است فشار دندان دائمی برای بیرون زدن باعث کج شدن دندانهای دیگر، حل شدن ریشه آنها، بیرون زدن دندان دائمی از محلی نامناسب شود. برای درمان این مشکلات مربوط به درمانهای پیچیده تر، پرهزینه تر و تهاجمی تری خواهید شد.
مهمترین نکته در حفظ دندان شیری رعایت بهداشت دهان از سنین پایین است. کودک باید عادت مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را از زمانی که میتواند مسواک بزند، یاد بگیرد و مرتباً انجام دهد. همچنین عادت چکاپ دندانپزشکی را از کودکی باید در وجود کودکان قرار دهید.
-
فلوراید درمانی
پوسیدگی دندان زمانی اتفاق میافتد که لایه مینا از بین رفته و دندان مواد معدنی خود را از دست داده است. فلوراید فرآیند معدنی سازی دندانها را تقویت کرده و لکه های کلسیم زدایی شده را ترمیم مینماید. بنابراین فلوراید به پیشگیری از پوسیدگی دندان شیری کمک شایانی می نماید. به طور کلی میزان فلوراید در دندانها باید متعادل باشد. چرا که زیادی فلوراید به دندانهای در حال رشد آسیب وارد کرده و فلوروز ایجاد میکند. فلوروز باعث تغییر رنگ و ایجاد لک در دندانها میشود. درباره کامپوزیت دندان اینجا بخوانید.
-
مراقبت های پیشگیرانه ارتودنسی درمانی دندان شیری
به خاطر داشته باشید هیچ زمانی برای مراقبت از سلامت دهان و دندان کودک زود نیست. از زمانی که دندانها از لثه بیرون میزند و به خصوص زمانی که برخی از دندانها دائمی و برخی شیری هستند، دندانپزشکی یا ارتودنتیست میتواند مشکلاتی مانند مال اکلوژن و کجی دندانها مشکلات مربوط به بایت را شناسایی نماید. در صورت مراقبت پیشگیرانه میتوان رشد دندانها و فکها را هدایت نمود و از نیاز به درمان ارتودنسی پیچیده، طولانی و پرهزینه در آینده جلوگیری کرد. درمان ارتودنسی پیشگیرانه بسیار آسانتر و کوتاه مدت تر است چرا که هنوز کودک در سن رشد قرار دارد.
-
شیارپوش
شیارپوش به پوشش پلاستیکی سفیدرنگ و نازکی گفته میشود که بر روی سطح جونده دندانهای عقبی قرار میگیرد. تا شیارها و منافذ آن را پوشانده و احتمال پوسیدگی دندان را کاهش دهد. در حالت طبیعی شیارها و منافذ سطح جونده دندانهای عقبی محل مناسبی برای تجمع پلاک و باکتریها هستند و معمولاً پوسیدگی دندان در این مناطق شروع میشود. از طرف نواحی دندان کمتر از فلوراید درمانی موضعی بهره میبرند. با استفاده شیارپوش میتوان به جلوگیری از تشکیل پلاک در این نواحی و در نتیجه پوسیدگی دندان کمک کرد. به طور متوسط شیارپوش در صورت مراقبت مناسب 5 تا 10 سال دوام دارد. دندانپزشک در چکاب های دندانپزشکی وضعیت شیارپوش را بررسی میکند تا مطمئن شود سالم و یکپارچه است. برای افزایش طول عمر شیارپوش کودکان باید مصرف غذاهای ترد و سفت را محدود نمایید.
-
فضا نگهدار برای دندان شیری
فضا نگهدار وسیله ای است که برای حفظ فضای قوس دندانی در صورت زود افتادن دندان شیری استفاده میشود. فضا نگهدار معمولاً از استیل ساخته میشود و در جای دندان شیری کشیده شده قرار میگیرد. این وسیله انواع مختلفی دارد که بسته به شرایط نوع آن انتخاب میشود. به محض این که دندان دائمی در حال بیرون از لثه باشد، فضا نگهدار برداشته میشود.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]